Szeget szeggel

A 2012-es londoni Globe Világfesztivál legjobb produkciója, az év színházi Eseménye Nagy- Britanniában

A moszkvai Vahtangov Színház előadása

W. Shakespeare: Szeget szeggel

Szereplők:
VINCENTIO, Bécs hercege – Szergej Jepisev
ANGELO, a helytartója  – Szergej Jepisev-

ESCALUS, öreg tanácsúr – Alekszej Kuznyecov
CLAUDIO, nemesúrfi – Vlagyimir Belgyijan
IZABELLA, Claudio húga   –  Jevgenyija Kregzsgye
JÚLIA, Claudio szerelmese – Marija Bergyinszkih
LUCIO, nagyszájú léhűtő – Oleg Lopuhov
PORKOLÁB – Artur Ivanov
HÓLYAG, bolond nemes – Valerij Usakov
PÉTER, szerzetes – Valerij Usakov
POMPEIUS, csapos – Jevgenyi Koszirev
TUSKÓ, együgyű rendőr  –   Leonyid Bicsevin
RÉMES, hóhér  –   Leonyid Bicsevin
MARIANNA, Angelo menyasszonya – Marija Volkova
TEKERINÉ, kerítőnő  –    Anna Antonova
FRANCISKA, apáca   –  Anna Antonova
BÍRÓ / BERNÁT, korhely rab   – Viktor Dobronravov

Díszlettervező: Alekszandr Orlov
Zeneszerző: Fausztasz Latenasz
Koreográfus: Nyikolaj Reutov
Világításterv: Maja Savdatuasvili

Rendező: Jurij Butuszov

Az orosz színházi kultúra mindig is a világ élvonalába tartozott. Gyulára most egy kiváló előadás érkezik Moszkvából, a Vahtangov Színházból, amely a híres utcán, az Arbaton található, nagy hagyományú színház. Itt készült az a Shakespeare előadás, a Szeget szeggel, amely tavaly a legnagyobb siker volt Londonban, a Globe Színházban megrendezet világfesztiválon. A The Guardian az év színházi eseményének választotta ezt az előadást Nagy-Britanniában. A darabot Jurij Butuszov rendezte, aki a középgeneráció legnevesebb színházi rendezőjének számít Oroszországban.

A darab tartalma:
Vincentio, Bécs hercege mondván, hogy diplomáciai okokból sürgősen távoznia kell, hű és tiszta életű emberére, Angelóra bízza a várost. Ám a herceg barátnak öltözve visszatér, és megfigyeli, hogyan zajlik távollétében a város élete. Angelo nem bizonyul jó vezetőnek: a törvény teljes szigorával sújt le mindenkire, mérlegelés nélkül. Halálra ítéli Claudiót és szerelmét, Júliát, amiért még házasságuk előtt bűnbe estek egymással. Izabella, Claudio húga ezt megtudván könyörületért esedezik Angelo előtt, aki a lány szüzességét kéri cserébe bátyja életéért. Izabella felháborodva utasítja vissza ezt a kívánságot, de aztán az álruhás herceg segítségével sikerül mindent jóra fordítani…
Jurij Butuszovot, a rendezőt ebben a darabban nem a hatalom kérdése foglalkoztatja, hanem az emberi természet és a lélek ellentmondásai. Azt állítja, hogy a szereplőket egyetlen dolog motiválja: a szerelem. Shakespeare természetesen meghazudtolta volna önmagát, ha ebből a művéből éppen a szerelem, a csábítás vagy az intrika hiányozna. Ezek veszik rá ugyanis a szereplőket, hogy ostobaságokat és gaztetteket hajtsanak végre. A darab végig a komikum és a tragikum határán egyensúlyoz, de végül a jó befejezés mellett marad. Ebben az értelemben a Szeget szeggel egy kiegyensúlyozott és teljes mű, mivel a világa magában foglalja a jót és a rosszat, a sötétséget és a világosságot.