Könnyek és nevetés – jubiláló fesztivál

X. Nemzetközi Shakespeare Fesztivál Gyula, 2014. július 3. – 13.
Fele komédia, fele tragédia – így összegezhetjük a jubileumi Shakespeare Fesztivál idei programját. A tizedik alkalom újdonságot is hoz: itt a Shakespeare Fringe Fesztivál!

Július 3-án a Szentivánéji álom bemutatója lesz a gyulai Várszínpadon a budapesti Nemzeti Színházzal közös produkcióban a fiatal grúz rendező, David Doiashvili irányításával. A jubileumi fesztivál egyik kiemelt előadása a Shakespeare’s Globe vendégjátéka Londonból. A népszerű társulat a Sok hűhó semmiért című komédiával érkezik Gyulára, Max Webster rendezésében. Az évad egyik magyar sikere, a székesfehérvári Lear király Cserhalmi György főszereplésével lesz látható és meghívták a   Macbeth/Anatómia előadással a Maladype Színházat is.  Egy kiváló chilei társulat az Othellot mutatja be mindössze 2 szereplővel és bábokkal a Kamarateremben. A nagyszerű lengyel színész, Piotr Kondrat a Hamletet játssza angolul, egyszemélyes előadásban a Vár körül. És itt lesz még egy eminens színházi nagyság: Luk Perceval, aki a május végén bemutatott Macbeth előadást rendezte a szentpétervári Balti Ház Fesztivál Színház nézői számára.
Kortársunk-e még Shakespeare? – ezt két napig tárgyalják majd tudós hozzáértők és a válasz valószínűleg: igen!
Zenében erős lesz az idei év: jön ismét a kiváló belga énekesnő Caroll Vanwelden, aki Shakespeare-t jazz-be ölti. De új szelek fújnak a Kamarateremben is, ahol megszólal a Shakespeare szonettek slam poetry-vel produkció. Régi zenei és kortárs dalok is hallgathatók lesznek egy másik estén.
A most először meghirdetett Shakespeare Fringe Fesztivál 5 estén mutat be utcaszínházi előadásokat, zenés produkciókat  Gyula város nagyérdemű publikuma számára.

A fesztivál végleges programja júniustól itt: www.shakespearefesztival.hu