X. Nemzetközi Shakespeare Fesztivál Gyulán

Jubiláló fesztivál!
2014. július 3. – 13.

2005 óta rendezik meg a 600 éves gyulai téglavár reneszánsz udvarán és a város más helyszínein a nemzetközi Shakespeare Fesztivált. Az elmúlt kilenc évben több mint száz előadást mutattak be a fő és a kísérő programokban. Sikerült elhívniuk a világ számos neves rendezőjének Shakespeare adaptációját, így láthatták mások mellett Gyulán Brook, Nekrosius, Korsunovas, Purcarete, Serban, Sturua egy vagy több rendezését. Játszottak itt neves társulatok Nagy-Brittaniából (Globe Színház Londonból), Japánból, Dél-Koreából, az USA-ból, Németországból, Romániából, Litvániából, Lengyelországból, Szerbiából, Oroszországból, Örményországból, Grúziából, Franciaországból, Horvátországból, Svájcból, Ukrajnából.

Az idei jubileumi fesztivált július 3. és 13. között rendezik meg a 450 éve született drámaíróra emlékezve.

Minden évben egy új bemutatóval indítják a fesztivált. Ezen a nyáron Shakespeare legnépszerűbb művét láthatják, a Szentivánéji álom című produkciót premierként. A július 3-i bemutató a Gyulai Várszínház és budapesti Nemzeti Színház közös produkciójában valósul meg a várszínpadon a nemzetközi hírű, fiatal grúz rendező David Doiashvili színpadra állításában. A látványos, mozgalmas előadást háromszor nézhetik meg Gyulán, a darabban a Nemzeti Színház neves művészei lépnek színpadra. A fesztivál első napján nyílik az a fotókiállítás, amely az elmúlt kilenc év neves produkcióiból mutat be egy válogatást a Kamaraterem előterében.

Ebben az évben először rendezik meg a Shakespeare Fringe Fesztivált, ahova bárki jelentkezhetett, akinek olyan Shakespeare – előadása van, amelyet utcaszínházi formában is be lehet mutatni. Az első fesztiválon öt produkció tekinthető meg esténként a vár előtt ingyenesen. Az előadások a legnépszerűbb Shakespeare darabokat dolgozzák fel, így látható lesz a Szentivánéji álom, a Vízkereszt, vagy amit akartok, a Romeo és Júlia és a Lóvátett lovagok egy-egy humoros adaptációja fiatalok előadásában.

Caroll Vanwelden kitűnő belga jazz énekesnő-zongorista a tavalyi nagysikerű fellépése után most a Szonettek II. új CD-jének lemezbemutatójával érkezik ismét Gyulára. Az énekesnő lemeze a tavalyi évben a Legjobb jazz lemez címet nyerte el Németországban. A gyönyörű, lágy melódiák, a különleges énekhang alapján méltán tartják az énekesnőt az európai Diana Krall-nak, akit kiváló német jazz muzsikusok kisérnek Gyulán a koncertjén július 4-én. Lesz egy komolyzenei koncert is, ahol Shakespeare dalok hangzanak el a drámaíró műveiből Kalafszky Adriána énekes, Lachegyi Anna viola de gambás és Tokodi Gábor lantos előadásában. A nemrég elhunyt Ptrovics Emil Shakespeare daloskönyv címen komponált egy dalciklust, amelyet a koncert második részében az Érdemes művész, Bátori Éva énekesnő fog tolmácsolni. Piotr Kondrat népszerű színházi és filmszínész Lengyelországban, aki már több fesztiválon mutatta be sikerrel a Hamlet című angol nyelvű előadását, amely most a gyulai vár mellett látható július 7-én fáklyafénynél, egy nagy tűz körül előadva. Lesznek filmvetítések is, amikor népszerű Shakespeare – darabok filmváltozatát nézhetik meg, illetve Shakespeare életéről is bemutatnak egy dokumentumfilmet.

A W.H. együttes már több alkalommal lépett fel a Shakespeare Fesztiválon, most egy új műsorukat hozzák el. A nagyszerű zenészek és Sena, a kiváló énekesnő most is a szonettekből mutatnak be egy válogatást, de ezen a koncerten csatlakozik hozzájuk egy slam poetry előadó, Süveg Márk „Saiid” is, aki az elmúlt két évben győzött a slam poetry magyar bajnokságon. A Maladype Színház produkcióját július 7-én nézhetik meg a Vigadóban, a Macbeth/Anatómiát. A különleges díszletben bemutatott előadás érdekessége a jó színészi alakítások mellett a kísérőzene, a kozmikus-egyedi gitármuzsika Szűcs Péter Pál előadásában.

Az idei évad legjobb magyar Shakespeare előadásaként került meghívásra a Lear király a székesfehérvári Vörösmarty Színház vendégjátékában. A megrendítően szép előadás főszerepét Cserhalmi György játssza, aki ezért az alakításáért nemrég megkapta a Gábor Miklós-díjat. A darabot Bagó Bertalan rendezte, az előadás július 9-én lesz a tószínpadon. A fesztivál egyik kiemelt vendégeként érkezik Gyulára a londoni Globe Színház, akik a színház három turnézó társulata egyikeként a Sok hűhó semmiért című vígjátékot hozzák el Gyulára július 10-én. A Max Webster által rendezett darabot április 11-én mutatták be Londonban, nagy sikerrel. Gyulára az európai turnéjuk során érkeznek Németország és Ausztria érintésével. A kitűnő színészi alakításokkal, sok zenével, humorral bemutatott produkciót több kritikus is öt csillagosra minősítette. Kortársunk még Shakespeare? címmel kétnapos nemzetközi konferenciát rendeznek a fesztivál idején a Magyar Shakespeare Bizottsággal együttműködve, amelynek díszvendége a legnevesebb angol Shakespeare-kutató Stanley Wells professzor lesz. A jubileumi fesztivál másik kiemelt produkcióját , amelyet július 11-én láthatnak, a világhírű belga rendező Luk Perceval, a Hamburgi Thalia Színház főrendezője jegyzi. Perceval első oroszországi rendezését, a Macbethet most május 30-án mutatták be Szentpéterváron a Balti Ház Fesztivál Színház társulatával, kitűnő orosz színészekkel. A kritikák lelkesen fogadták a különleges előadást, amely sikerben fontos szerepe van a rendező neves alkotótársainak: a díszlettervezőnek, a koreográfusnak, zeneszerzőnek is, akik szintén Németországból érkeztek.”Perceval első orosz rendezése lenyűgöző teljesítmény, egy hipnotikus látvány a férfi-nő szenvedélyes kapcsolatáról.” Macbeth szerepében a kitűnő orosz színészt láthatjuk, Leonid Alimovot, Lady Macbethet a fiatal orosz színésznő játssza Mary Schulga nagyszerűen. Minden évben elhívnak a fesztiválra egy neves írót, akinek a munkássága kötődik Shakespeare-hez. Ebben az évben Márton László író, drámaíró, műfordító lesz a vendég július 11-én, akivel az angol drámaköltőhöz fűződő viszonyáról beszélgetnek. Határon túli előadás az idén Szabadkáról érkezik, ahol nemrég mutatták be sikerrel a Macbeth produkciót, amely a mai világunkba adaptálva mutatja be a darab aktualitását. A Szabadkai Népszínház előadását a tószínpadon játsszák – ahol a nézők is helyet foglalnak- július 12-én. A jubileumi fesztivál zárásaként egy Chiléből érkező különleges előadást nézhetnek meg július 13-án a Kamarateremben, ahol két színész és két báb zseniális játékában ismerhetik meg a mór szerelmes és Desdemóna tragédiáját, az Othellot. A fesztivál idején középiskolásoknak Workshopot, szerveznek. Délutánonként pedig az előző napi előadásokat értékelő beszélgetéseken vehetnek részt az érdeklődők, amelyre mindenkit szeretettel várnak. Az idén is lesz gasztronómia, Shakespeare konyhája című menüsorral reneszánsz ételeket kóstolhatnak meg a Patrióta étteremben.

Ne hagyja ki senki július 3-13. között a jubileumi fesztivált Gyulán, aki Shakespeare-rel akar találkozni.

2014. június