Shylock 

„Shakespeare híres színpadi karaktere a neves lengyel színész angol nyelvű előadásában”

William Shakespeare A velencei kalmár című darabjából írta: Andrzej Zurowski és Piotr Kondrat

Előadja: Piotr Kondrat /PL/

A Shylock Shakespeare A velencei kalmár című művén alapuló monodráma. Piotr Kondrat, mint könyvárus mutatja be a Shylock-történetet klasszikus könyvek és szerzők (Dante, Goethe, Spinoza, Pitagorasz, a Biblia és természetesen Shakespeare) környezetében. A velencei kalmár egyike Shakespeare legrejtélyesebb, nyitott, lezáratlan darabjainak, amely lehetőséget ad az elmélyülésre, a folyamatos kérdésfeltevésre, az intolerancia kérdéskörének és a zsidó és keresztény hit örök vitájának vizsgálatára.
Piotr Kondrat szándékosan a 21. századba helyezi Shylock alakját, és egy lélektani utazást mutat be nekünk: a családi és anyagi veszteséget, az elárult apa kétségbeesését és a rászedett tulajdonos haragját. De foglalkozik a tolerancia és az antiszemitizmus kérdésével is ez a sokszínű darab, amelynek célja azonban nem az, hogy egzakt válaszokat adjon. A jó szövegek csak kérdéseket tesznek fel. Mint Shylock története.
A darab a virágzó tengeri kereskedelem központjában, a XVI. századi Velencében játszódik. Bassanio fiatal, nemesi származású barátjától, Antoniotól egy nagyobb összeget kér kölcsön, hogy elhajózhasson Belmontba, és megkérhesse a szépséges Portia kezét. Antonio minden vagyona a tengeren van, ezért kölcsönt vesz fel Shylocktól, a zsidó uzsorástól, akivel gyűlölik egymást. Shylock hajlandó a kölcsönre, még kamatot sem kér. Egy kikötése van: ha Antonio nem fizet időben, kivághat egy font húst Antonio testéből.