Caroll Vanwelden – Shakespeare jazz koncertje

Az év jazz lemeze Németországban, újra Gyulán a kitűnő belga énekesnő

Caroll Vanwelden – ének – zongora
Thomas Siffling
– trombita
Mini Schulz – nagybőgő
Rodrigo Villalon
– dob (B-D)

„Általában amikor zenét írok, a megérzéseimre hallgatok. Ezért előveszem a régi Shakespeare könyvemet, és leülök vele a zongorám mellé. Eleinte egyszerűen csak átlapozgatom az oldalakat, majd olyan szavakat keresek, amelyek inspirálnak engem. Rövid időn belül pedig létrejön egyik dallam a másik után. Ekképpen született meg az új albumon található tizenhat dal.”

A tavalyi várszínházi évadban Shakespeare szonettjeit feldolgozó belga énekesnő, Caroll Vanwelden és zenekara már bizonyított. Akkor a 2012-ben megjelent CD-jét mutatta be, amelyen tizenhat Shakespeare-szonettet ad elő sajátos, egyedülálló stílusban.

Az első Shakespeare album sikere után Caroll úgy döntött, újabb tizenhat szonetthez szerez zenét, ám ezúttal az angol költő Sötét Hölgyhöz (Dark Lady) írt műveiből válogatja össze a megzenésítendő költeményeket. Az énekesnő a verssorokat egy teljesen új dimenzióba emeli kellemes és egyéni hangjával, megteremtve ezzel a művekhez illő ideális hangulatot. A művésznő dalai sokszínűek és az érzelmek igen széles spektrumán mozognak.

Egyaránt megtalálhatóak az előadásban az élénk, dinamikus hangzású művek, a vidám, könnyed ritmusú énekek, valamint a lágy, nyugodtabb, melankolikusabb dallamvilágú alkotások is. Előadását Gyulán ismét kiváló német zenészek kísérik.

Caroll Vanwelden tavaly kiadott CD-je a Don’t Explain hónapokig vezette év végén Németországban az énekelt jazz kategóriában a lemezlistát.

Videó:

Képek: