Victor Ioan Frunză felkavaró Hamlet előadását is láthatják – A nemzetközi program

A Gyulai Várszínház XIV. Shakespeare Fesztiválját idén Hamlet és Társai címmel rendezik meg. Az egyik legismertebb shakespeare-i művet, a Hamletet, rendhagyó hazai és külföldi (olasz, román, orosz, angol) előadásokban tekintheti meg a közönség július 9-15. között Gyulán. Sőt, nem csak a shakespeare-i remekmű kerül a középpontba, hanem a különböző átiratai, parafrázisai is. Íme az idei Shakespeare Fesztivál nemzetközi programja.

 Metropolis (Victor Ioan Frunză) – Hamlet
Július 10. 21 óra, Várszínpad

A nemzetközi hírű román rendező, Victor Ioan Frunză ezúttal az 1960-as évek Helsingörjébe helyezi a Hamlet-történetet, és családi drámaként kínálja. De az előadás többet vállal annál, hogy az érzelmeinkre hasson – megráz, felébreszt. A román kritika az elmúlt évtizedek legfelkavaróbb Hamlet-előadásának nevezi. Olyannyira, hogy 14 éven aluli nézőinknek nem is ajánljuk.

Veszélyes tudatalatti területeket mozgósít ez a darab a katarzis erejével, egyedi, életre szóló Hamlet-élményt nyújtva a nézőnek. Játék az idővel, mégis rendkívül következetes képváltásokat látunk, melyben kezdet és vég, élet és halál a legkülönbözőbb nézőpontokból válik kérdéssé számunkra is.

 

Teatro Potlach – Shakespeare Overture / OLASZORSZÁG
Július 9. 21 óra, Tószínpad

 A Teatro Potlach egy több mint negyven éve fennálló Színházi Kutató- és Kísérleti Műhely, székhelye az olaszországi Fara Sabinán van. Művészeti identitása színházi produkciókban, utcaszínházi előadásokban, workshopokban és rezidens művészi és pedagógiai programokban nyilvánul meg, amelyek a kifejezés és az előadás technikáinak széles skáláját alkalmazzák.

A színház találkozik a legfejletteb technológiákkal, mely lehetőséget ad egy újszerű és innovatív dramaturgia létrehozásárára. Az előadás szerves része a költői hatású szuggesztív élő zene. A Shakepseare Ouverture, a minden idők legnagyobb írójával való új találkozáson túl, a szépség himnusza, azé a szépségé mely napjainkban olyan múlékony.

Egy hajó hánykolódik a viharos tengeren, fedélzetén Shakespeare híres drámáinak szereplőivel. Az utasok Prospero varázslatának köszönhetően egy szigetnél szenvednek hajótörést. Calibánon, a sziget egykori urán és őrzőjén kívül feltűnik Rómeó és Júlia, ellenségeskedő családok üldözték el őket. Itt van Jago árulásának két áldozata, Desdemona és Othello, mellettük Hamlet és Ophélia, a dán herceg tragédiájának hősei. Végül maga Antonius találkozik Brutussal, a Caesar elleni összeesküvés vezetőjével.

A sziget folyamatosan változó térként jelenik meg, amely hajóról óceánra, partról erkélyre, barlangról várra változik, egy Ariel/demiurgosz varázslatának köszönhetően, aki szolgálója és cinkosa mesterének, az ezúttal láthatatlan Prosperonak. A szereplőket egy virtuális tér veszi körül, melyből úgy tűnnek fel mint egy álomban, egy hatalmas fehér vitorlából álló díszletnek köszönhetően, mely a csodálatos videókivetítéseknek köszönhetően időről időre átváltozik.

Unteatru – Hamlet / ROMÁNIA
Július 10. 21 óra, Várszínpad

Megbosszulható vajon a bűn? Hamlet, míg azon igyekszik, hogy elégtételt vegyen apja meggyilkolásáért, tulajdonképpen önmagán áll bosszút, és eljut egészen a hallgatásig. Ez az előadás nem a már jól ismert cselekményt mondja fel, hanem a megtorlás-projekt belső filmjét követi, szigorúan a dán királyfi szemszögéből. Ne várjunk megszokott külsőségeket, korhű jelmezt vagy mesés díszleteket – itt az idő, a jellemvonások, a lelki történések értékelődnek fel. A Hamlet lényege elevenedik meg: a dráma belső esztétikai és erkölcsi eszköztárának köszönhetően, három olyan különleges színészi alakításban, melyek valósan teszik fel a lenni vagy nem lenni kérdését.

Flute Theatre – Hamlet, ki van ott? / NAGY-BRITANNIA
Július 12. 21 óra, Várszínpad

Így még garantáltan sosem láttad a Hamletet!

A Nagy-Britanniából érkező előadás a főhős kettős tudatában kutat. Mindössze hat színésszel ragadja meg a shakespeare-i tragédia lényegét, belesűrítve azt egyetlen véres éjszakába, amely Hamlet anyjának esküvőjét követi. Hajnalra már csak egy sírásó marad életben. Egyszerre bensőséges és kortárs darab, mely a megkettőződött tudat és a gyász sajátos működését értelmezi, s melyet eredetileg traumát átélt nézőknek szántak. Túlontúl sokan vagyunk ilyenek – vagy egyszerűen csak ennyire erős a darab? Ezt döntse el mindenki maga. Ahogyan már sokan megtették világszerte az előadás megtekintése után.

A Flute Theatre társulata régóta elkötelezetten szociális érzékenységű, komoly eredményeket értek el például autista gyerekeknek és családjaiknak szánt előadásaikkal, melyekkel körbejárták a világot.

Kolyada Színház – Hamlet / OROSZORSZÁG
Július 11. 18 óra, Kamaraterem

A Kolyada Színház Hamletje Európa és Ázsia határterületéről, Jeketyerinburgból érkezik Gyulára. Az alapító színész, rendező és drámaíró Nikolaï Kolyada – aki ezt az előadást is rendezte – még 2001-ben ígérte meg: ez lesz a közel másfél milliós város legjobb színháza. Azóta már nemcsak Oroszországban, de Európa számos helyén a legkeresettebb társulatok között találjuk.

 

Ez a Hamlet olyan, akár egy pogány ünnepély – erőteljes képeit sokáig felidézzük majd. Lehet szeretni vagy nem szeretni, de az biztos, hogy kimozdít egyensúlyi helyzetünkből, nem maradunk érzéketlenek a látottak után. A shakespeare-i szöveg dekonstrukciójával Kolyada a sötét herceg legnagyobb kérdéseire irányítja a figyelmet.

A világ több fesztiválhelyszínén fogadták már lelkesedéssel a nézők és a szakmai érdeklődők egyaránt.

 

Tiger Lillies – Hamlet koncert
Július 13. 21 óra, Várszínpad

 

A Várszínpadon a londoniak egyik kedvencét, a Tiger Lillies-t, egy brit kultzenekart hallhatnak-láthatnak, akik erre a különleges produkcióra vesznek jegyet. Valódi show-ra lehet számítani egy olyan formációtól, akik az underground státuszból indulva, közel harminc év alatt meggyőzték a közönséget: az a mód és tehetség, amellyel a zenei és előadásmódbeli rétegeket vegyítik, tulajdonképpen utánozhatatlanná és megkerülhetetlenné teszi őket.

A háromfős, provokatív banda zenéjében ott találjuk a kabaré, varieté, punk és opera elemeit, de ugyanilyen természetességgel a cigány- vagy cirkuszi zenét és a francia sanzonokat, a Koldusopera motívumait. Martyn Jacques, az együttes frontembere a kasztrált énekesek stílusát tanulta meg, és hangszerhasználatuk is teljesen eltér a megszokottól.

A koppenhágai Hamlet-előadásukban nemcsak zenei, de egyúttal mélyreható színházi élményt is nyújtottak, kortárs cirkuszi jelenetekkel és óriásbábokkal. A dán rendező, Martin Tulinius értelmezésében a csábítás, szerelem, bosszú, árulás és halál egyvelege sötét humorral itatódik át.

A előadással a csapat végigturnézta Európát, Ázsiát, Ausztráliát és Amerikát, és mindenhol népszerűségre és remek kritikai visszhangra talált.

A gyulai koncerten a Hamlet-előadásuk zenei anyagát hallhatjuk majd.

JEGYEK>>>