The Rub – Filmvetítés és közönségtalálkozó

Lichter Péter és Máté Bori Hamlet-adaptációja.

Rendező: Lichter Péter
A film szövegét Hajdu Szabolcs mondja.

60 perc

Ingyenes!

“Nyilván lehet elfogultsággal vádolni, de az a helyzet, hogy a The Rub egészen különleges, valószínűtlenül szép film. Igazi összművészeti teljesítmény, egyszerre nézhető filmként és képzőművészeti alkotásként, illetve hallgatható sajátos irodalmi adaptációként. Mivel a Hamletet mindenki ismeri, a történet valójában nagyon egyszerűen követhető. Úgy is mondhatjuk, hogy a totális képi szabadság, a radikális asszociatív mellérendelés filmjében az elbeszélés teljesen konzervatív: kiráz a hideg, mikor előtűnik Hamlet apjának szelleme, tudjuk, mikor zajlik az Egérfogó-jelenet, és értjük, mikor éri el Hamletet a végzete.” (Részlet a 24.hu kritikájából>>>)

“Karcos, fekete-fehér filmek sora izzítja be a mozitermet, a villódzó képek felébresztik az álmos szemeket, aztán ismerős, kifakult logók tűnnek fel a vásznon: 20th Century Fox, Universal és a Columbia Pictures bemutatja a The Rub-ot. Óriás filmforgalmazó birodalmak szétroncsolt alteregói az újrahasznosítás révén ironikus felütést adnak az egy órás avantgárd filmnek.

Mert tulajdonképpen erre épít Lichter Péter és Máté Bori kísérletező játéka: a szó legszűkebb és legtágabb értelmében újrahasznosítanak. A film nyersanyagát, Arnold Schwarzenegger arcát, a Melankólia képkockáit, Shakespeare szövegét, Hamlet személyét és magát Hajdu Szabolcsot is. A sokoldalú rendező, forgatókönyvíró és színész ezúttal búgó hangjával van jelen, ő meséli el a dán királyfi történetét. Néha halkan, néha hangosabban szólal meg, miközben az eredeti angol feliratok hűen követik a történetet, egy idő után mégis az az érzésünk, hogy valójában nem a dráma a fontos, hanem a verselés, a szöveg sodrása, ami univerzális hatással van minden nézőre, attól függetlenül, hogy ért-e magyarul. (Ezt a két rendező is megerősítette a vetítés utáni beszélgetésen.) Hajdu Szabolcs ismételten nekiugrik egy-egy mondatnak, újratervezi, átértelmezi a szöveget, így a hozzá igazított képek is új jelentést kapnak.” (Kritika részlet a film.hu oldaláról >>>)

 

The Rub – trailer (with english subtitle) from Péter Lichter on Vimeo.